Nieuwsoverzicht

App Explane nadert levenseinde, tenzij…

De app Explane stelt iedereen in staat gratis en makkelijk de vliegherrie in zijn of haar omgeving te documenteren. Wegens gebrek aan tijd van de oorspronkelijke ontwikkelaar nadert de app helaas het einde van zijn levensduur. Tenzij er een nieuwe ontwikkelaar opstaat die de ontwikkeling wil overnemen.

Explane is ontwikkeld door Roelof Meijer die inmiddels andere zaken aan zijn hoofd heeft. Hij heeft helaas geen tijd meer om de app up-to-date te houden en van nieuwe functies te voorzien.

Minister Harbers ondermijnt met nieuwe consultatie bewust eigen krimpbesluit

Het ministerie van Infrastructuur (I&W) ondermijnt – mogelijk bewust – het eigen krimpbesluit voor Schiphol door in de nieuwste consultatie alternatieve scenario’s aan te dragen, gebaseerd op onhaalbare aannames. Echte krimp raakt nu uit zicht.

Minister Harbers (I&W) komt in de alternatieve scenario’s zonder onderbouwing met nieuwe doelstellingen op de proppen en geeft de vliegsector doelbewust munitie in handen om het krimpbesluit te torpederen.

‘Als die vierde route er komt, is het hier helemaal gedaan met de rust’

In het groene, rustige Bilthoven op 35 kilometer afstand van Schiphol worden de wandelingen van Rob met grote regelmaat verstoord door de herrie van vliegtuigen. Het is dan lastig vogelgeluiden opnemen, zoals hij graag doet.

“Ik vind de vliegherrie hinderlijk, niet onleefbaar, maar te hard om te negeren. Maar vooral vind ik het onbegrijpelijk dat de overheid de vervuiling en overlast van de luchtvaart geen halt toeroept.

Harbers wanhopig op zoek naar stikstofoplossing en geld voor Schiphol

In de Tweede Kamer hield minister Mark Harbers (I&W) vol dat Schiphol zelf verantwoordelijk is voor de aanvraag van een natuurvergunning. Maar nu blijkt dat I&W wanhopig op zoek is naar geitenpaadjes om de stikstofpuzzel voor het vliegveld op te lossen – met geld van de belastingbetaler.

Dit valt op te maken uit gisteren vrijgegeven documenten. Harbers moest de stukken publiceren na een beroep op de Wet open overheid.

Provincie wil op formele gronden af van bezwaar SchipholWatch

Gisteren vond de hoorzitting plaats in het bezwaar dat SchipholWatch indiende tegen een bodembeschikking die Schiphol kreeg voor het onderhoud aan de Zwanenburgbaan. Het is wrang te moeten constateren dat de provincie en de Omgevingsdienst zich richten tegen de burger in plaats van tegen de grote vervuiler.

De provincie Noord-Holland zette tijdens de zitting zwaar in op de ontvankelijkheid van SchipholWatch. Volgens de jurist van de provincie heeft de stichting geen belang bij handhaving van de milieuwetten en hoeft men zich daarom niets aan te trekken van het ingediende bezwaar.

Eerste advies MRS: geluidsgrenzen niet oprekken

Minister Mark Harbers moet niet de geluidsgrenzen van Schiphol nog verder gaan oprekken als onderdeel van zijn krimpstrategie. Daarmee schiet hij zijn doel voorbij: minder herrie voor omwonenden.

Dit stelt de Maatschappelijke Raad Schiphol nog voordat deze goed en wel is opgericht. “Als de minister de geluidshinder voor omwonenden echt wil terugdringen, moet hij maatregelen treffen die daadwerkelijk bijdragen aan hinderbeperking”, aldus voorzitter Eddy van Hijum.

Pagina's