De Nederlandse vakantieaanbieder Corendon vliegt regelmatig Russische toeristen vanuit Moskou naar de Turkse badplaats Antalya en weer terug. Dat gebeurt met precies hetzelfde toestel dat ook veelvuldig wordt ingezet vanaf Schiphol en Rotterdam Airport.
Gevraagd om een reactie ontduikt ene Anouk op het officiële X-account van Corendon de verantwoordelijkheid door te suggereren dat “de Nederlandse holding” niet deze vlucht uitvoert.
De bewuste vluchten worden uitgevoerd met de Boeing 737 Max 8, geregistreerd op naam van Corendon Airlines met registratienummer TC-MKG. Het toestel landde gisteren nog op Rotterdam Airport en werd twee dagen eerder gesignaleerd in Moskou. Ook op 8 april landde het toestel in de Russische hoofdstad om een dag later richting Turkije te vertrekken. De bewuste 737 haalt regelmatig vakantievierders op in Amsterdam.
Geen applausOp X oogst Corendon geen applaus voor de Russische vakantievluchten. “Ook jullie Turkse airline is uiteindelijk gewoon onderdeel van de Nederlandse Corendon Holiday Group en de E. Uslu Holding B.V. Jullie kunnen je niet verschuilen achter statutaire details, uiteindelijk is de merknaam Corendon één geheel”, aldus een tweet.
“Het is maar net wat Corendon uitkomt”, aldus een zichzelf digitale vliegtuigspotter noemende tweep. “Als je geld terug wilt, sorry andere maatschappij. Vragen over Rusland en Iran, ander bedrijf. Maar als ze pakketreizen verkopen zeggen ze ‘drie eigen vliegtuigmaatschappijen’.”
“Het gaat bij jullie nooit om principes. Voor mij dan ook nooit Corendon”, aldus een volgende reactie.
Oud-staatssecretarisUit een artikel op Wikipedia blijkt dat de Turkse tak van Corendon inderdaad valt onder de Corendon Holding in Badhoevedorp. Van die holding is oud-staatssecretaris Gunay Usla (D66) de baas.
Usla zegde eind vorig jaar haar functie in de regering op om chief executive officer van Corendon te worden. Ze was zo’n twee jaar verantwoordelijk voor Cultuur en Media in het vierde kabinet Rutte en volgde reisveteraan Steven van der Heijden op.
“Corendon neemt het niet zo nauw met die Russische sancties en de oorlog. Het bedrijf vliegt op grote schaal Russen naar Turkije. Ze ontwijken de sancties met een smerig trucje, door alleen toestellen te gebruiken die in Turkije zijn geregistreerd”, aldus een tweep.
Het is SchipholWatch niet bekend of Corendon met deze vluchten de opgelegde sancties illegaal omzeilt of dat de firma regels overtreedt met de Russenvluchten. Wel is duidelijk dat hier morele grenzen ver worden overschreden.
13 april 2024, 21:56