Datum en tijdstip start overlast
woensdag 17 augustus 2022 - 07:00
Oorzaak
Geluid
Postcode
1401
Woonplaats
Bussum
Omschrijving melding
Volgens bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is geluidshinder na luchtverontreiniging (fijnstof) de grootste milieugerelateerde oorzaak van gezondheidsproblemen.
Lawaai veroorzaakt op korte termijn veranderingen in bloedcirculatie, zoals bloeddruk, hartslag, het pompvolume van het hart en vernauwing van bloedvaten, en het vrijkomen van stresshormonen. De laatste jaren heeft onderzoek aangetoond dat aanhoudende stress door lawaai het risico op hart- en vaatziekten vergroot, zoals een hoge bloeddruk en een vernauwing van de kransslagaders, wat kan leiden tot een hartinfarct. Dit risico wordt groter vanaf een blootstelling aan geluid van gemiddeld meer dan 55 dB(A) (gemiddeld gedurende de dag).
Lawaai heeft een negatieve impact op mentale prestaties, zoals lezen, aandachtig zijn, en de werking van ons geheugen. Zo ziet men dat bij een gemiddelde blootstelling aan geluid van meer dan 55 dB(A) (Ldn) er kinderen beginnen te lijden aan wat men noemt Noise Induced Cognitive Impairment (een verminderde leerprestatie veroorzaakt door geluid). Niet alleen kinderen hebben last van lawaai als het gaat om lezen, leren en onthouden. Ook volwassenen hebben meer moeite om zich te concentreren in een lawaaierige omgeving.
Ergernis heeft een eerder indirect gevolg voor de gezondheid: ergernis leidt immers tot stress, en van stress is het een relatief kleine stap naar andere gezondheidseffecten. De drempel voor ergernis door geluid ligt niet bij iedereen even hoog. Toch is het percentage mensen dat geërgerd wordt door omgevingslawaai gelinkt aan het geluidsniveau: vanaf 55 dB(A) stijgt dit percentage (10%) tot 30% bij 70 dB(A). Het percentage mensen dat zich ergert aan geluid lijkt ook afhankelijk te zijn van het soort lawaai. Wat verkeerslawaai betreft, lijkt lawaai van vliegtuigen hinderlijker te zijn dan dat van wegverkeer, en wegverkeer zorgt op zijn beurt voor meer ergernis dan spoorverkeer.
De WHO adviseert om geluidniveaus te reduceren tot maximaal 45 dB, en 's nachts tot 40 dB.
Tja, wat moet ik er nog aan toe voegen? De hele dag gebulder, zonder pauze.....