Het Ministerie van Infrastructuur (I&W) doet helemaal niets met de 163 zienswijzen die zijn ingediend op de ‘tijdelijke’ regeling groot onderhoud Schiphol. Omwonenden moeten het doen met de erkenning dat er te laat is gestart met de procedure en dat er nu sprake is van een voldongen feit.
De regeling gaat dan ook ongewijzigd in op maandag 19 februari aanstaande. Schiphol start dan met het groot onderhoud aan de Kaagbaan, waardoor het vliegverkeer op de overige banen intensiever wordt, ook ‘s nachts.
“De consultatie heeft niet geleid tot significante wijzigingen van het ontwerp van de regeling. Na analyse heeft I&W helaas de conclusie moeten trekken dat het niet realistisch is mitigerende maatregelen vanuit I&W voor te schrijven. De consequenties zijn daarvoor niet duidelijk genoeg.”
Mitigerende maatregelen zijn stappen die de negatieve effecten van een plan verminderen of wegnemen.
Te laat begonnen“Deze situatie is mede ontstaan doordat niet tijdig begonnen is mitigerende maatregelen voor te bereiden. In de toekomst moet dat niet meer kunnen. Om die reden wordt het gesprek aangegaan met Schiphol en LVNL.”
Uitgangspunt in het gesprek zal zijn, zo belooft I&W, dat bij toekomstig groot onderhoud (vanaf 2025 dus), geen ruimere geluidsgrenzen of vrijstellingen worden verleend zonder passende maatregelen.
Dit is conform een uitspraak van Schiphol-baas Ruud Sondag, recentelijk tijdens een informatie-avond voor omwonenden in Uithoorn. Hij zei toen dat Schiphol in de toekomst mogelijk het aantal vluchten zal terugbrengen tijdens groot onderhoud.
Slag in het gezichtDe uitkomst van deze internetconsultatie is opnieuw een slag in het gezicht van omwonenden in de verre omtrek van Schiphol. Want ook vorig jaar en het jaar daarvoor werd al kritiek geuit op het groot onderhoud en de extra overlast en vervuiling die dat geeft. Ondanks alle mooie beloften gooit Schiphol opnieuw de eigen problemen over de schutting bij de buren. En opnieuw vindt de overheid dat prima.
Ook dit jaar uitten vrijwel alle deelnemers aan de consultatie hun zorgen over de opgehoogde geluidsgrenzen, zo meldt I&W in zijn ‘hoofdlijnenverslag‘. “Het algemeen beeld heerst dat de economische belangen van Schiphol prevaleren boven het belang van omwonenden”, zo trapt het ministerie een open deur in. Vervolgens erkent I&W dat de bezwaren ook al werden ingebracht bij een vorige tijdelijke regeling, maar ook toen is er niks mee gedaan.
Veel mensen vinden dat groot onderhoud onderdeel is van de normale activiteiten van een vliegveld en dat er daarom geen sprake mag zijn van het nog verder oprekken van geluidsgrenzen. Zij zijn van mening dat er dan maar minder gevlogen moet worden, zodat de overlast in zwaar getroffen woonwijken niet nog verder wordt opgevoerd.
Consultatie een farceVeel indieners van een zienswijze vinden de documentatie die werd verstrekt in het consultatietraject volstrekt onvoldoende. De stukken zijn onbegrijpelijk, vooral voor niet-deskundigen, zo geven ze aan. Anderen verdenken I&W ervan de consultatie expres zo laat te starten om het aantal reacties te beperken. Dat voedt het wantrouwen richting de overheid, meldt I&W niet onterecht. Weer anderen noemen de internetconsultatie een farce.
16 februari 2024, 15:46