Datum en tijdstip start overlast
zaterdag 12 april 2025 - 12:46
Oorzaak
Anders
Postcode
1561
Woonplaats
Krommenie
Omschrijving melding
Opinie: ‘Dat Schiphol XR-demonstranten tien jaar de toegang ontzegt om protest tegen veelvliegen, is een aanval op het demonstratierecht’ Omdat klimaatactivisten er de orde en veiligheid zouden hebben verstoord, heeft Schiphol ze voor jaren aan toegangsverboden opgelegd. Een inperking van het demonstratierecht, zegt Simone Wiegman van Extinction Rebellion – en vooral een poging om tegengeluid te verstommen.
‘Hoewel demonstraties overlast mogen veroorzaken, konden in dit geval alleen enkele veelvliegers geen koffie drinken in de lounge’ Schiphol heeft daarom onlangs 36 klimaatactivisten toegangsverboden van vijf en tien jaar opgelegd, omdat zij achter de security wilden protesteren tegen het Frequent Flyerprogramma van KLM. Extinction Rebellion (XR) noemt dit een gevaarlijke onderdrukking van het demonstratierecht en een disproportionele beperking van de bewegingsvrijheid.
XR demonstreerde op 8 maart voor de twaalfde keer vreedzaam tegen Flying Blue, het spaarprogramma van KLM dat veelvliegen beloont. Het demonstratierecht houdt in dat je mag demonstreren op een afstand binnen zicht en gehoor van het onderwerp van je demonstratie, ook wanneer dat zich op een privéterrein bevindt. In dit geval is de Frequent Flyer Lounge, waar KLM ‘elite’-passagiers die veel vliegen verwent met gratis hapjes en drankjes, de meest logische plek om te demonstreren. Schiphol beweert dat het een kritieke functie heeft, omdat de luchthaven Nederlanders met de rest van de wereld verbindt: ‘Mobiliteit is essentieel voor mens en maatschappij.’ Maar uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid bleek onlangs dat lang niet alle Nederlanders gebruikmaken van Schiphol.
De helft van alle Nederlanders vloog niet. Slechts 25 procent van de Nederlanders is verantwoordelijk voor 75 procent van alle vluchten. Schiphol beperkt nu activisten in – volgens hen – onmisbare mobiliteit, omdat zij kritiek hebben op het belonen van extreem vlieggedrag.
Volgens Schiphol hebben de demonstraties ‘de orde en veiligheid binnen het luchthavengebied verstoord en overlast veroorzaakt’. De overlast was echter telkens zeer gering, en dat is geen toeval. Onze campagne richt zich niet tegen passagiers of personeel, maar tegen een systeem dat veelvliegen beloont. En hoewel demonstraties overlast mogen veroorzaken, konden in dit geval alleen enkele veelvliegers geen koffie drinken in de lounge. Veiligheid .. Tot onze eigen verbazing bleek al tijdens de eerste demonstratie dat het mogelijk was om met tientallen activisten achter de security te komen op één annuleerbaar ticket. In tegenstelling tot een simpel bioscoopkaartje waren de QR-codes op boardingpasses vele malen te gebruiken.
Er werd nauwelijks gecontroleerd of de naam op de boardingpass overeenkwam met het ID. Sterker nog, bij constatering hiervan in december werd meerdere activisten een fijne demonstratie toegewenst door de Koninklijke Marechaussee. Het toegangsverbod is eerder ingegeven door de wens om tegengeluiden te verstommen, dan door zorgen om de veiligheid.
Deze week werd bekend dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart het hoogste niveau ooit heeft bereikt. KLM en Schiphol claimen dat technologische stappen de luchtvaart kunnen verduurzamen, maar de emissiereducties die zij hiermee bereiken, zijn veel te klein.
Reducties worden overschaduwd door ongebreidelde groei, wat Schiphol zelf ook toegeeft: ‘Als de luchtvaart met de huidige snelheid blijft doorgroeien, gaan wij onze klimaatdoelen niet halen.’ De enige échte oplossing is krimp.
Hoe meer uitstoot, hoe meer voordeel ..
Groei van de luchtvaart ontstaat niet vanzelf, maar wordt aangejaagd door KLM. Met marketing stimuleert en normaliseert KLM veelvliegen van een kleine groep reizigers. Spaarprogramma Flying Blue is hiervan het meest extreme voorbeeld. Dit programma beloont mensen die al bizar veel vliegen met éxtra gratis vluchten. Hoe meer CO2 iemand uitstoot, hoe meer voordeel.
Het is tijd dat Schiphol stopt met het criminaliseren van vreedzaam protest en ook haar eigen rol in de klimaatcrisis onder ogen ziet. Het zou Schiphol sieren om de toegangsverboden in te trekken en in plaats daarvan de huurcontracten van KLM’s lounges op te zeggen.
Help ons door uw ervaring te delen ..
Ingezonden opniesstuk Parool.nl