Een adjunct-directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) heeft op een informatieavond voor bezorgde burgers over de PFAS-grondwasinstallatie op Schiphol verkeerde informatie verschaft. Maar hij deed dat niet met opzet, aldus de conclusie na een klachtenprocedure door SchipholWatch.
De informatieavond vond plaats op 11 maart 2024 in het gemeentehuis van Haarlemmermeer. Bewoners werden ingelicht over een geplande PFAS-gifwasinstallatie vlakbij woonwijken en een kinderopvang. Meer dan 600 burgers maakten bezwaar tegen de vergunning voor de bijbehorende opslagdepots.
Tijdens zijn presentatie meldde de adjunct-directeur dat de Commissie MER had meegekeken in de beslissing dat voor de installatie geen milieueffectrapportage hoefde te worden opgesteld, maar dat bleek later niet het geval.
“Uw klacht is deels gegrond in de zin dat de adjunct directeur Toezicht & Handhaving ODNZKG de aanwezigen bij de informatieavond op het specifieke punt van het meekijken door de Commissie MER niet geheel correct heeft geïnformeerd. Uw klacht is deels ongegrond in de zin dat er geen sprake is geweest van opzet”, zo vermeldt de conclusie.
De voor Schiphol verantwoordelijk directeur heeft een zaal vol burgers die bezorgd zijn over de verwerking van zeer giftige en kankerverwekkende PFOS-grond kennelijk per ongeluk verkeerd geïnformeerd.
SchipholWatch vroeg in haar klacht om de aanwezigen alsnog op de hoogte te stellen van de correcte gang van zaken in dit traject en om openlijk excuses te maken voor de omissie.
Geen excusesGisteren stuurde de dienst inderdaad een mail aan de burgers die de bijeenkomst van 11 maart bezochten.
“Tijdens de presentatie van de omgevingsdienst op de informatieavond is mogelijk onterecht de indruk gewekt dat de Commissie MER betrokken zou zijn geweest bij de beslissing om geen milieueffectrapportage (MER) te laten uitvoeren voor de voorgenomen grondreinigingsinstallatie op het Schiphol-terrein. De Commissie MER komt in dit proces alleen in beeld als het bevoegd gezag (in dit geval de omgevingsdienst in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer) besluit een MER te laten uitvoeren”, aldus de e-mail, waarin de gevraagde excuses ontbreken.
Of Schiphol voor de gifwasinstallatie een vergunning krijgt, is nog niet besloten. De omgevingsdienst heeft nog niet alle stukken ontvangen van de betrokken partijen. Zo gauw dat wel het geval is, neemt de dienst een conceptbesluit. Dat wordt gepubliceerd op de website en op officielebekendmakingen.nl. Belanghebbenden hebben vervolgens zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen dat besluit.
Achterhaalde jurisprudentieEerder organiseerde de gemeente Haarlemmermeer een hoorzitting waarin 600 bezwaren tegen de vergunning voor de naastgelegen gifdepots werden behandeld. Een groot deel van die bezwaren was afgewezen omdat mensen te ver van de depots zouden wonen en daarom geen belanghebbende zouden zijn. Daarbij deed de gemeente een beroep op een eerder vonnis dat in hoger beroep was vernietigd en dus geen rechtskracht meer had.
Haarlemmermeer heeft na de hoorzitting nog geen definitief besluit gepubliceerd. Op 6 juni wordt er binnen de gemeenteraad opnieuw vergaderd over de PFAS-problematiek op en rond Schiphol.
Het is sowieso curieus dat voor de gifwasinstallatie en de bijbehorende opslagdepots aparte vergunningtrajecten worden doorlopen. De wet schrijft immers voor dat activiteiten en installaties die sterk met elkaar zijn verweven als één inrichting moeten worden beoordeeld.
Ondanks het ontbreken van een vergunning en zelfs van een conceptbesluit, is Schiphol al gestart met de bouw van de gifwasinstallatie.
23 mei 2024, 10:25