Datum en tijdstip start overlast
dinsdag 24 september 2024 - 14:41
Oorzaak
Milieu
Postcode
1561
Woonplaats
Krommenie
Omschrijving melding
Kabinet draait geldkraan Noord-Hollands natuurbeleid dicht, en nu? Op alle niveaus in Noord-Holland is er verwarring over de afschaffing van het provinciale natuurbeleid. Boeren, waterschappen en natuurorganisaties hebben jarenlang in elkaar geïnvesteerd om samen natuurdoelen te behalen. Nu het nieuwe kabinet de geldkraan dichtdraait, zitten ze met de vraag: wat nu? Neem Martijn De Jong, projectleider bij Landschap Noord-Holland. Al een hele tijd wil hij aan de slag om de natuur in West-Friesland te verbeteren. Met tientallen tuinbouwers in die omgeving moet de waterkwaliteit daar zo snel mogelijk omhoog en de weidevogels beter beschermd. Maar boeren overtuigen om een deel van hun productie in te leveren voor de weidevogels, daar heeft De Jong wel geld voor nodig.
Het geld zou komen uit het potje Nationaal Programma Landelijk Gebied, een van de laatste overblijfselen van het landbouwbeleid van Rutte IV. Vanuit de gedachte dat provincies dichter op natuurgebieden zitten dan Den Haag, moesten zij de stikstofcrisis oplossen, de waterkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit herstellen. In totaal was er voor dat project 25 miljard beschikbaar, dat in verschillende termijnen beschikbaar zou komen. Noord-Holland heeft daar nu 21 miljoen van ontvangen.
Dat budget komt niet meer voor in de plannen van de nieuwe regering. "We stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied", schrijft het kabinet-Schoof in het regeerakkoord. Voor een deel wordt het programma vervangen door 'agrarisch natuurbeheer' door boeren, waarvoor het kabinet vanaf 2026 structureel 500 miljoen euro uittrekt.
Het Rijk wil de regie overnemen, staat in het regeerakkoord. Wat dat precies inhoudt, is nog onduidelijk. En dat leidt bij betrokken partijen die de afgelopen twee jaar op alle niveaus natuurdoelen proberen te behalen tot een hoop onrust. Zo ook bij Natuurmonumenten, beheerder van 52 natuurgebieden in Noord-Holland. "We hebben afgelopen twee jaar hard gewerkt om met alle partijen in gesprek te gaan. Het programma bood ons de kans om samen te werken en het is teleurstellend om ermee te moeten stoppen", zegt gebiedsmanager Lea van der Zee.
Volgens Van der Zee komen projecten nu op losse schroeven te staan. Van der Zee heeft bijvoorbeeld een hoop uren geïnvesteerd bij het Zwanenwater om de overgangszone tussen het Natura2000 gebied en de naastgelegen bollenvelden te vergroten. "We hebben met iedereen gepraat om het op te lossen. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), de dorpsraad, gemeente en de boeren. Concrete afspraken waren er nog niet en nu ligt alles weer helemaal stil."
Waterkwaliteit staat onder druk
En dat is een probleem. Want de doelen - stikstofreductie en verbetering van de waterkwaliteit - blijven gewoon staan. Daar is haast bij, want als Nederland in 2027 niet voldoet aan de Europese normen voor schoon water, heeft dat grote financiële gevolgen. Zo kan de Europese Unie dwangsommen opleggen of vergunningen weigeren.
Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is dan ook bezorgd over het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. "De gezamenlijke basis en financiële onderlegger van de samenwerking in het landelijk gebied valt weg. Het is op dit moment nog onduidelijk wat daarvan de precieze gevolgen zijn. Alle gebiedsprocessen staan op dit moment onder druk." NHNieuws.
NB De zware luchtvaart industrie kreeg 10,5 miljard toegeschoven, steeds meer vliegtuigen, lawaai, uitstoot, en kwetsbare natuur wordt conpleet kapot gevlogen en heeft het nakijken.