Datum en tijdstip start overlast
maandag 13 juni 2022 - 13:46
Oorzaak
Milieu
Postcode
1561
Woonplaats
Krommenie
Omschrijving melding
VOLKSGEZONDHEID
Heel Nederland moet kankerverwekkende uitstoot verminderen – behalve Schiphol.
Voor alle bedrijven in Nederland geldt de verplichting de uitstoot van ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (zzs) terug te brengen. Behalve voor de luchtvaart. Die mag ongebreideld kankerverwekkende stoffen blijven uitstoten boven kinderrijke woonwijken. Zeer zorgwekkende stoffen worden volgens gezondheidsinstituut RIVM door de Nederlandse overheid met voorrang aangepakt. Het zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze bij voorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen.
Deze zoveelste uitzondering voor de luchtvaart wordt veroorzaakt door een maas in de Wet luchtvaart. Die reguleert alles wat te maken heeft met het taxiën, opstijgen en landen van vliegtuigen en overtoept daarmee de wet milieubeheer.
Verplicht minimaliseren
Die laatste wet geldt voor alle andere bedrijven in Nederland en stelt grenzen aan de maximale uitstoot van de levensgevaarlijke stoffen. Organisaties moeten periodiek rapporteren en aantonen dat de uitstoot zo veel als mogelijk wordt teruggedrongen. Voor de luchtvaart geldt dit volgens ILT niet.
Vliegmaatschappijen dienen zich slechts te houden aan de Wet luchtvaart die nauwelijks iets zegt over de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. Deze wet stelt slechts normen aan de uitstoot van koolmonoxide, stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen, zwaveldioxide en fijnstof. Kankerverwekkende stoffen als benzeen en formaldehyde worden helemaal niet beschreven in de wet. Evenmin zegt de luchtvaartwet iets over ultrafijnstof, waarover RIVM voor het eind van de maand een rapport publiceert.
Het netto resultaat van de verwijzing naar de luchtvaartwet is dat het vliegverkeer ongebreideld kankerverwekkende stoffen mag uitstoten, voor een belangrijk deel boven woonwijken. Immers liggen vrijwel alle vliegvelden in ons land ingeklemd tussen woonkernen.
Jaarlijks 280 ton rond Schiphol
Zo stoot Schiphol jaarlijks zo’n 280.000 kilogram kankerverwekkende stoffen uit boven plaatsen als Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Zwanenburg, Spaarndam en Hoofddorp. Die enorme hoeveelheid wordt geconcentreerd uitgestoten boven de aan- en uitvliegroutes van en naar de landingsbanen en is slechts berekend tot een hoogte van 900 meter. Daarboven houdt de uitstoot natuurlijk niet op, dus het totaal aan kankerverwekkende stoffen is nog veel groter. Lees verder op SchipholWatch onderaan de pagina.