Na het ontluisterende nieuws van gisteren dat de krimp van Schiphol wordt uitgesteld, is het vandaag tijd voor goed nieuws. Stichting RBV is door de rechter ontvankelijk verklaard in de procedure om een betere bescherming tegen vliegherrie.
Dit blijkt uit een vonnis dat de rechtbank in Den Haag vandaag uitgaf. Het ministerie van Infrastructuur betwistte dat de stichting mocht optreden namens omwonenden en probeerde RBV nog voor de start van de zaak buitenspel te zetten.
De rechter is het niet eens met de aangevoerde argumenten en noemt RBV nu in het vonnis een “adequate spreekbuis voor de belanghebbenden”. De inhoudelijke behandeling van de zaak bepaald op 30 januari 2024.
Deze rechtszaak waarin van de Staat wordt geëist burgers afdoende te beschermen tegen de negatieve gevolgen van het vliegverkeer, is volgens ingewijden de belangrijkste reden waarom minister Mark Harbers (VVD) eerder besloot tot krimp van Schiphol.
Vlucht naar vorenHet was een vlucht naar voren om grotere krimp van het vliegveld te voorkomen. De Inspectie Leefomgeving & Transport waarschuwde de minister vorig jaar dat hij een groot risico loopt de zaak tegen RBV te verliezen omdat alle geluidsgrenzen al jarenlang en stelselmatig worden overschreden door Schiphol.
“Ik ben dolblij dat we ondanks de krimpplannen van het kabinet onze zaak hebben doorgezet. Nu de krimp plots is afgeblazen, blijkt maar weer dat de politiek een rubberen ruggengraat heeft als het om Schiphol gaat. Maar niet de minister, Brussel of de VS hebben het hier voor het zeggen, de rechter heeft het laatste woord”, aldus voorzitter Jan Boomhouwer tegenover Het Parool.
Massale steunDe zaak van RBV wordt gesteund door 5.000 burgers die ook beter beschermd willen worden tegen de herrie en vervuiling van het vliegverkeer. Bovendien staat een groot aantal maatschappelijke organisaties – waaronder SchipholWatch – achter de zaak.
De rechter heeft nu dan ook geoordeeld dat RBV recht van spreken heeft en mag optreden namens alle gedupeerden van de vliegindustrie en ook voor mensen die dit nog boven het hoofd hangt, zoals de bewoners onder de vierde aanvliegroute naar Schiphol. Die route ligt nog op de tekentafel, maar zal ertoe leiden dat grote delen van de provincies Gelderland en Utrecht onder een deken van vliegherrie komen te liggen.
De inhoudelijke behandeling vindt plaats in een openbare zitting. Belangstellenden zijn welkom op 30 januari vanaf half tien ‘s ochtends in het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan 60 in Den Haag.
15 november 2023, 13:17