‘Als die vierde route er komt, is het hier helemaal gedaan met de rust’

In het groene, rustige Bilthoven op 35 kilometer afstand van Schiphol worden de wandelingen van Rob met grote regelmaat verstoord door de herrie van vliegtuigen. Het is dan lastig vogelgeluiden opnemen, zoals hij graag doet. “Ik vind de vliegherrie hinderlijk, niet onleefbaar, maar te hard om te negeren. Maar vooral vind ik het onbegrijpelijk dat de overheid de vervuiling en overlast van de luchtvaart geen halt toeroept. Sinds mijn pensionering ben ik vaker thuis. Dat is waarschijnlijk de reden dat de vliegtuigherrie mij de laatste jaren meer stoort dan voorheen. Toen er door corona aanzienlijk minder werd gevlogen, viel dat enorm op. Wat een rust en wat een strakke blauwe lucht! Maar in de zomer van 2021 was het opeens veel erger, met tien tot vijftien vliegtuigen per uur, een verdubbeling van wat het was. Bovendien vlogen ze veel lager. Ik kon de vliegtuignummers bijna lezen. Je hoorde ze al van ver aankomen en met een gierend geluid overvliegen. Het geluid draagt hier heel ver, dus er was bijna geen moment stilte meer. BAS is een groot zwart gatIk heb dat vaak gemeld bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord. We vallen niet binnen de geluidscontouren van Schiphol, dus doen ze sowieso niets met meldingen uit deze regio, zo vermoed ik. BAS is een groot zwart gat. Toen de website vliegherrie.nl in de lucht werd opgericht ben ik daar gaan melden en via de app Explane geef ik ook vaak hoogte en herrie van vliegtuigen door. De laatste tijd doe ik dat wat minder, want ik wil er ook niet steeds mee bezig zijn. Dat is niet goed voor me, en de mensen om me heen vinden het soms irritant. Het is nu ook weer minder dan tijdens de zomer van 2021, maar weg is het niet. Schiphol is overigens niet de enige die hier overlast veroorzaakt. Vooral bij mooi weer heerst hier een aanhoudend gebrom van, soms heel oude, Cessna’s die veel herrie maken. Bromvliegen noem ik ze. Ze hebben vliegveld Hilversum als thuisbasis en worden niet alleen gebruikt om zweefvliegtuigen te slepen, maar cirkelen ook dikwijls uren schijnbaar doelloos rond boven de dorpen rond Utrecht. Andere provincieEen actiegroep heeft geprobeerd om het een halt toe te roepen, maar dat is niet gelukt, onder meer omdat Hilversum onder de provincie Noord-Holland valt en wij bij de provincie Utrecht horen. Heel frustrerend. Dus dat lawaai en die uitstoot gaan ook onverminderd door. Bilthoven ligt hemelsbreed 35 kilometer verwijderd van Schiphol (illustratie: Google Maps) Hier vlakbij zijn ook twee snelwegen, die buiten de spits tussen de 40 en 44 decibel achtergrondgeluid in mijn achtertuin produceren. In de spits is dat 50 tot soms 55 decibel. Dat is nog altijd veel minder dan de 65 tot 75 decibel met uitschieters naar 85 decibel die ik meet van vliegtuigen die vanaf Schiphol hier overvliegen. Als ik wil kan ik het geluid van de snelweg bovendien makkelijk ontlopen, maar met de vliegherrie is dat veel moeilijker. Het stoort me vooral dat de overheid van alles van de burgers vraagt, maar ondertussen zelf een van de grootste vervuilers de hand boven het hoofd houdt. Wij moeten de verwarming laag zetten en de verlichting eerder uitdoen, terwijl Schiphol, waarvan de overheid grootaandeelhouder is, ongehinderd door mag gaan met energie verbruiken. 50.000 huishoudens aan energieIk heb berekend dat de luchthaven zelf, dus zonder de vliegtuigen, net zoveel energie verbruikt als 50.000 huishoudens! Ga daar eens wat aan doen, denk ik dan. En waarom worden de bestaande milieuregels niet gehandhaafd? Schiphol heeft niet eens een geldige milieuvergunning. Ik vind het onbegrijpelijk dat luchtvaart ongehinderd kan doorgaan met vervuilen. Wat het milieu betreft heb ik echt alle vertrouwen in de overheid verloren. Ik heb nog een oude Puch-bromfiets die Utrecht niet in mag vanwege de milieuzone. Begrijpelijk overigens. Maar waarom kent het luchtruim geen milieuzone? Iedereen krijgt van alles over zich uitgestort, herrie, vervuiling, fijnstof, maar dat lijkt geen probleem te zijn. Overlast en vervuiling die van boven komen, kun je ook niet ontwijken, je krijgt het gewoon over je uitgestort, er valt niets tegen te doen. Ik snap dat niet. Onze overheid kocht een paar jaar geleden met 750 miljoen euro belastinggeld extra aandelen KLM, “om invloed uit te kunnen oefenen”. Maar wat merken wij daarvan? We zijn het drie na kleinste land van Europa, maar we hebben de twee na drukste luchthaven. Waarom? Zeventig procent overstappersZeventig procent van de KLM-passagiers op Schiphol is overstapper, dat levert vrijwel geen geld op. Die hub moet gewoon dicht. De financiële voordelen voor de luchtvaart mogen wat mij betreft ook geschrapt worden. Vroeger kostte een ticket naar bijvoorbeeld Wenen zes- of zevenhonderd gulden, nu 85 euro. Voor een retourtje met de trein betaal je rond de driehonderd euro. Dat klopt gewoon niet. Dichtbij mijn huis is een bos waar ik graag wandel en fotografeer. De rust wordt daar vaak verstoord door vliegtuigen. Een blauwe lucht zonder condensstrepen is zeldzaam aan het worden. Vogelgeluiden worden vaak overstemd door de vliegtuigherrie. Ik neem de vogelgeluiden graag op, maar dat gaat dan niet. In de zomer van 2021 was het helemaal onmogelijk. Die toename had waarschijnlijk te maken met het uittesten van de vierde aanvliegroute over Gelderland en Utrecht, hoorde ik. Die vierde route wordt nu voorbereid. Nou, als die er eenmaal is, dan is het hier en in de wijde omgeving echt gedaan met de relatieve rust, want dan krijgen wij ook hier iedere vijf minuten een vliegtuig over waarvan de herrie minutenlang overlast geeft. En dat op 35 kilometer verwijderd van Schiphol!” Het persoonlijke verhaal van Rob is het vierde in een reeks waarin SchipholWatch de slachtoffers van de vliegindustrie een gezicht geeft. De serie is geïnspireerd op de meldingen die mensen maken op de site vliegherrie.nl. Wilt u uw verhaal ook kwijt aan onze lezers, mail dan uw telefoonnummer aan redactie@nullschipholwatch.nl.
17 maart 2023, 22:52