‘Je gaat met een baan op Schiphol vele jaren eerder dood’

“Je gaat met een baan op Schiphol vele jaren eerder dood”, zo sprak FNV-leider Joost van Doesburg op 14 mei 2022 tijdens een grote demonstratie van bezorgde burgers op Schiphol. Vandaag werd bekend dat Van Doesburg de nieuwe baas wordt van de vrachtafdeling van het vieze vliegveld. Het is netjes gezegd een opmerkelijke uitspraak van de man die jarenlang streed voor gezonde arbeidsomstandigheden voor met name de platformmedewerkers van Schiphol. Vanuit die rol sprak hij geregeld in de media en in het openbaar grote zorgen uit over de ongezonde werksituatie op Schiphol. Joost van Doesburg bij #KrimpLuchtvaart op Schiphol (2/2)14 mei 2022 Medewerkers staan daar dagenlang in hoge concentraties kankerverwekkende stoffen en ultrafijnstof. Ondanks dat de luchtvaartindustrie al minstens vijftien jaar op de hoogte is van de ziekmakende condities, is daar tot op heden niet meer aan gedaan dan het uitdelen van ontoereikende mondkapjes aan het personeel. Van Doesburg weet dit als geen ander, maar maakt desondanks nu de overstap naar het bedrijf dat hij eerder te vuur en te zwaard bestreed. Zo werkte hij actief mee aan de voor Schiphol vernietigende documentaire ‘Ziek van Schiphol‘ door het tv-programma Zembla. ‘Heel veel extra CO2-uitstoot’Ook trad hij aan bij demonstraties waarbij hij de bedrijfsstrategie van Schiphol – de race naar de bodem door steeds lagere prijzen en dus lagere lonen – openlijk hekelde. “Heel veel extra geluidsoverlast, heel veel extra CO2-uitstoot, heel veel extra ultrafijnstof”, zo schreeuwde hij van de bühne. Het zijn juist de veelal verouderde vrachttoestellen die zeer vervuilend zijn en veel herrie maken. Joost van Doesburg FNV over krimp luchtvaart (1/2)Vakbondsleider Joost van Doesburg spreekt over de gezamenlijke belangen van werknemers en omwonenden van Schiphol. Op het #KrimpLuchtvaart festival te Schiphol, 14 maart 2022. In ruil voor een ongetwijfeld riant salaris maakt het nu kennelijk niet meer uit. Van Doesburg gaat aan de slag als hoogste baas van de cargo-afdeling van Schiphol. Hij komt hierbij zij aan zij te staan met mensen als Hanne Buijs die zo haar best deed Lelystad Airport door te drukken, maar faalde, en financieel manager Robert Carsouw die openlijk beweerde geen boeren uit te gaan kopen om stikstofruimte te creëren voor Schiphol, maar dat toch deed. “We willen allemaal die klimaatverandering aanpakken. Mijn kind moet over 30 jaar ook gezond kunnen leven”, riep Van Doesburg vorig jaar nog tegenover zo’n duizend demonstranten op Schiphol. De nieuwe baan van papa zal daar niet aan bijdragen. Goed op de hoogte van gevaarlijke omstandighedenPikant aan de overstap is dat Van Doesburg heel goed weet hoe ongezond de arbeidsomstandigheden zijn op Schiphol en desondanks leiding gaat geven aan een groot deel van de medewerkers. Daarmee komt persoonlijke aansprakelijkheid juridisch gezien in zicht. De nieuwe baas kan zomaar voor de rechter worden gedaagd door mensen die dagelijks in de kankerverwekkende uitstoot van de straalmotoren hun werk moeten doen en onvoldoende beschermd worden tegen de gevolgen ervan. Zijn oude werkgever FNV kan (en moet) een belangrijke rol spelen in zo’n procedure. “Ik ken geen collega’s die NIET zijn dood gegaan aan kanker”, vertelde een van de Schiphol-medewerkers in de eerdergenoemde Zembla-documentaire. Volgens de wet zijn werkgevers verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving zonder onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Schiphol lapt die regels willens en wetens al minstens vijftien jaar aan de laars, zo wist Zembla te achterhalen. Pijnlijk voor vakbondVoor vakbond FNV is het vertrek van Van Doesburg een gevoelige klap. Van Doesburg kan Schiphol precies op de hoogte brengen van de plannen van de vakbond om het vliegveld binnen de regels van de wet te brengen. Hij kent het beleid, de strategie en de tactieken van FNV en kan die kennis inzetten bij zijn nieuwe baas om verbeteringen opnieuw te traineren. Voor de platformmedewerkers moet het een vreemde gewaarwording zijn om de man die eerder jarenlang – overigens zonder succes – streed voor betere arbeidsomstandigheden, nu te moeten verwelkomen als hun nieuwe baas en daarmee als de man die hen de wolken ultrafijnstof instuurt.
19 januari 2023, 11:50