‘Ik ben geboren in deze streek en wil hier graag blijven wonen, maar die herrie is niet gezond’

Om te ontsnappen aan de vliegherrie in Amstelveen verhuisden Elle en haar man in 2013 naar het landelijke West-Graftdijk. Maar sinds de Polderbaan is ‘volgeramd’, vinden zij het er beduidend minder aangenaam wonen. “In de zomer is het hier echt erg met de vliegtuigen, het is dan hoogseizoen met heel veel chartervluchten.” We zitten aan de eettafel in hun lichte, ruime woning vlakbij de Eilandspolder, een beschermd natuurgebied met Natura 2000-status en veel weidevogels. Het is vandaag een prachtige zonnige winterdag, en op dit moment qua vliegtuigen even rustig. “Als er geen vliegtuigen zijn, dan is het hier heerlijk en hoor je de vogels. Maar je weet nooit wanneer dat is en hoe lang de rust duurt. Dat is ook afhankelijk van bij voorbeeld de weersomstandigheden. De vliegoverlast duurt meestal van half zeven tot circa elf uur ‘s ochtends. Vervolgens van een uur in de middag tot twaalf uur ‘s avonds met een onderbreking van anderhalf uur tussen vier uur en half zes. Het aantal dagen per week varieert. Steeds weer die Martinair CargoDe vliegtuigen vliegen onder de 800 meter om de een à twee minuten over. En als wij rond 11 uur willen gaan slapen, komt steevast elke avond zo’n ouwe kist van Martinair Cargo over. Die produceert heel wat decibellen. Heel irritant.” Toen ze naar West-Graftdijk verhuisden, bijna tien jaar geleden, kwam er af en toe een vliegtuig over richting de Polderbaan. Elle: “We waren op zoek naar een nieuwe woonomgeving waar het stil was, omdat we geen vliegherrie meer wilden zoals in Amstelveen. Sinds wij hier wonen is de overlast enorm toegenomen. De vliegtuigen komen vaker én lager over. We hebben boven ons hoofd een snelweg, met vliegverkeer voor de Polderbaan én de Zwanenburgbaan, die urenlang tussen de 70 en 90 dB geluid produceert. We ervaren hier op 28 kilometer afstand van Schiphol meer overlast dan toen wij nog in Amstelveen onder de Buitenveldertbaan woonden.” Hoe hard 80 decibel is, realiseren maar weinig mensen zich, het is moeilijk invoelbaar zonder eigen ervaring. Buiten zitten geen optieElle werkt overdag veelal thuis en heeft voor haar werk vaak online vergaderingen. “Als een vliegtuig te laag overkomt, kan ik niet meer verstaan wat wordt gezegd. Buiten zitten is door de vele vliegtuigen geen optie. Ook is het niet prettig om in de tuin te werken. Wij blijven dan liever binnen. Zelfs als het prachtig weer is en wij ‘s avonds buiten willen eten. Als wij visite hebben, schaam ik me soms voor de vliegoverlast. ‘s Nachts houden we hoogzomer ook vaak alles dicht, om te voorkomen dat we wakker worden van de vliegherrie. Maar na een benauwde nacht die veelal begint en eindigt met vliegherrie, worden we niet heel uitgerust wakker.” Emoties managenVolgens Elle heeft geluidsoverlast ook onbewust gevolgen. “Eigenlijk ben ik vaak bezig mijn emoties rondom de geluidsoverlast te managen. Soms word ik boos, voel ik me teleurgesteld en machteloos. Ik probeer mij te focussen op positieve dingen of ik doe een melding bij BAS of vliegherrie.nl. Deels treedt ook een zekere mate van gewenning op, terwijl het geluid tegelijkertijd onder mijn huid kruipt. Als we op vakantie zijn, denk ik vaak na een paar dagen: goh, wat voel ik me ontspannen. En dan realiseer ik me: o natuurlijk, ik heb al een paar dagen geen vliegtuigen gehoord. Dan pas voel ik wat geluidsoverlast écht met mij doet. Ik ben geboren in deze streek en wil hier graag blijven wonen, maar die herrie en gifstoffen zijn niet gezond. Zelfs de kikkers kwakenDieren hebben trouwens ook last van het lawaai. Kikkers in de sloot naast ons huis beginnen steevast hard te kwaken als er vliegtuigen overkomen. Ik heb een documentaire op televisie gezien over een boer in Denemarken die een vliegsnelweg boven zijn bedrijf had gekregen. Hij was met zijn bedrijf gestopt en verhuisd, omdat zijn koeien ziek werden van de vele vliegtuigen. In de Eilandspolder lopen ook koeien, de gifstoffen die de vliegtuigen uitstoten komen uiteindelijk in ons voedsel terecht. Daar zouden meer mensen zich zorgen over mogen maken.” Elle laat me ter illustratie van haar ervaringen nog een van haar recente periodemeldingen bij BAS zien. Op 14 november 2022 kwamen er tussen half zes en twaalf uur ‘s avonds 158 vliegtuigen over, waarvan 71 van KLM. Dat is een vliegtuig per tweeënhalve minuut. Officieel geen overlastMaar volgens de overheid en Schiphol valt West-Graftdijk buiten de officiële geluidscontouren en is er geen sprake van geluidsoverlast. “Wanneer wordt een einde gemaakt aan de gebrekkige rechtspositie van omwonenden van Schiphol? Niemand komt voor ons welzijn op. Noch de landelijke overheid die nota bene voor bijna 70 procent eigenaar is van Schiphol, noch de Provincie Noord-Holland, noch de gemeente Alkmaar. Het Schiphol-dossier is een soort Groningen of Toeslagenschandaal. Uiteindelijk zijn omwonenden van Schiphol volkomen machteloos en worden wij weggezet als tweederangsburgers.” Het persoonlijke verhaal van Elle is het eerste in een reeks waarin SchipholWatch de slachtoffers van de vliegindustrie een gezicht wil geven. De serie is geïnspireerd op de meldingen die mensen maken op de site vliegherrie.nl. Wilt u ook uw verhaal kwijt aan onze lezers, mail dan alstublieft uw telefoonnummer aan redactie@nullschipholwatch.nl.
15 december 2022, 09:51