Ruim meer dan helft fossiele subsidies naar luchtvaart

Van de 4,2 miljard euro aan fossiele subsidies die de regering zegt jaarlijks te verstrekken, gaat 2,5 miljard euro naar de luchtvaart. Dat is liefst 60 procent van het totaal. Dit meldt dagblad Trouw vandaag op de voorpagina. De subsidie aan de luchtvaart wordt gegeven via de vrijstelling van brandstofaccijns. Het bedrag naar de luchtvaart komt nog bovenop de uitgebreide steunpakketten die de sector kreeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Toen ging alleen naar KLM al 6,5 miljard euro in de vorm van onder meer belastinguitstel, leningen, staatsgaranties en loonsubsidies. Daarnaast besteedde het kabinet bijna 400 miljoen euro uit het ‘groene groeifonds’ aan onderzoekssubsidies om elektrisch of op waterstof vliegen verder te ontwikkelen – technieken die volgens vliegtuigingenieurs in de praktijk vrijwel niet op de benodigde schaal te realiseren zijn. Zonder subsidies een kleiner SchipholHet percentage van alle fossiele subsidies richting luchtvaart is schokkend en roept opnieuw vragen op over het verdienmodel van de vliegindustrie. Zonder dergelijke mega-subsidies zou vliegen veel duurder worden en zou Schiphol fors kunnen krimpen. Die krimp is noodzakelijk omdat het vliegveld nu alle grenzen van de afspraken op het gebied van klimaat, natuurherstel en overlast overschrijdt. Door zoveel subsidie richting de sector te sturen, ondermijnt het kabinet deze afspraken. Dat blijkt ook uit het feit dat een bedrijf als KLM onlangs met veel tamtam verkondigde opnieuw honderd vliegtuigen te hebben aangeschaft die de komende tientallen jaren gaan vliegen op kerosine. De toestellen zouden zuiniger zijn en dus ‘duurzamer’. Niets duurzaams aanMaar ieder exemplaar produceert volgens eigen cijfers van fabrikant Airbus een uitstoot van zo’n één megaton gedurende de levensduur. Honderd toestellen veroorzaken dan 100 megaton extra CO2-uitstoot. Daar is niets duurzaams aan. Ter vergelijking: heel Nederland (inclusief de luchtvaart) stoot jaarlijks 168 megaton kooldioxide uit. Overigens stellen critici dat de Nederlandse overheid veel meer subsidies toekent aan fossiele vervuilers dan de eigen opgave van 4,2 miljard euro. Onderzoekers noemen vaak een getal van rond de 17 miljard euro. Oud-topambtenaar en hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen stelt tegenover Trouw dat de overheid de getallen bewust vaag houdt. “Ze proberen het te verdoezelen.”
09 december 2022, 13:34