Vliegherrie.nl noteert 130.880 meldingen in ‘gebruiksjaar’ 2022

Het gebruiksjaar 2022 van Schiphol – lopende van 1 november 2021 tot 1 november 2022 – heeft het ontstellende aantal van ruim 130 duizend meldingen opgeleverd. Alle meldingen zijn vandaag toegestuurd aan de Inspectie Leefomgeving & Transport. Een oproep aan lezers. Vliegherrie.nl is in 2021 opgericht om gezicht te geven aan de ervaren hinder door het vliegverkeer boven ons land. Op de site kunnen melders onder meer aangeven wat de overlast voor hen persoonlijk betekent. Dit in tegenstelling tot officiële meldingskanalen als BAS (Schiphol) en DCMR (RTHA), waar mensen geen inhoudelijke melding kunnen indienen. Vorig jaar heeft de Inspectiedienst Leefomgeving & Transport de meldingen van vliegherrie.nl voor het eerst opgenomen in de jaarlijkse rapportage De staat van Schiphol. SchipholWatch hoopt dat de cijfers ook in de nieuwe editie zullen worden meegenomen. Vliegherrie.nl is een samenwerking van een groot aantal organisaties die strijden voor een betere leefomgeving, onder meer voor burgers die wonen in de omgeving van vliegvelden. Aan het initiatief doen mee gerenommeerde milieuorganisaties als Milieudefensie en Greenpeace, politieke partijen als Partij voor de Dieren en GroenLinks en tal van burgerbewegingen. Méér doen met meldingenSchipholWatch heeft al geruime tijd de wens méér te doen met de meldingen op de site. Daarom starten we met een nieuw initiatief. Een van onze redactieleden gaat persoonlijke gesprekken aan met mensen die een opvallende melding hebben gedaan. Zij krijgen de mogelijkheid hun persoonlijke verhaal te vertellen. Wat doet de vliegtuigoverlast met hun leven, hun gezondheid, hun kinderen, hun naasten? Hoe beïnvloedt de herrie het dagelijkse leven, is er sprake van gezondheidsproblemen, fysiek of psychisch? En wat zou er moeten gebeuren om de overlast draaglijker te maken? Alle onderwerpen kunnen aan bod komen, iedere melder heeft een eigen verhaal. Wij willen de mensen achter de meldingen op deze manier een gezicht geven, zodat zij niet langer slechts een getalletje zijn in de statistieken van BAS, Schiphol en het Ministerie van Infrastructuur. Doet u mee?We laten zo zien dat achter iedere melding een mens van vlees en bloed schuilgaat en proberen de ernst van de problematiek over te brengen aan de politiek en de media. Het is de bedoeling dat we het komende jaar ongeveer eens per maand zo’n persoonlijk verhaal publiceren op deze site. Wilt u uw verhaal kwijt aan ons en zo werken aan bewustwording over de ernst van vliegtuiglawaai? Stuur dan een mailtje aan redactie@nullschipholwatch.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken!
17 november 2022, 13:45