Nomineer SchipholWatch voor De Duurzame 100 van Trouw

Vliegen is de snelste manier om het klimaat om zeep te helpen. Krimp van de luchtvaart is daarom een belangrijke manier om opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij en tal van andere burgerinitiatieven strijden voor die krimp. Nomineer ons of een van de andere daarom voor de De Duurzame 100 van Trouw. Opname in De Duurzame 100 is een goede manier om de pro-krimp-beweging op de politieke kaart te zetten en extra aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van het overmatige vliegverkeer in ons land. Iedereen kan burgerinitiatieven nomineren bij de redactie van dagblad Trouw. Dat kunt u doen door uiterlijk maandag 16 mei – twee dagen na de landelijke acties op de luchthavens – een mail te sturen aan deduurzame100@nulltrouw.nl waarin u aangeeft welke organisatie u nomineert en met maximaal 150 woorden uitlegt waarom. In de mail noteert u ook de naam van de organisatie van uw keuze alsmede de website. De redactie beoordeelt vervolgens of het initiatief in de voorselectie terechtkomt. De geselecteerde burgerbewegingen ontvangen vervolgens een e-mail met het verzoek om meer informatie. Op 6 oktober worden de honderd bewegingen bekend gemaakt met de beste rapportcijfers. Burgerbeweging steeds belangrijkerBurgerinitiatieven worden steeds belangrijker, zo vertellen ecoloog Thomas van Slobbe en Matthijs Nijboer van Natuur & Milieu Overijssel aan Trouw. “Mensen worden mondiger en overheden en bedrijven houden daar in toenemende mate rekening mee.” Hoe invloedrijk burgerinitiatieven kunnen zijn, bleek volgens Trouw vorig jaar toen de onafhankelijke jury ABP Fossielvrij koos als nummer één van De Duurzame 100. Twee weken later besloot het ABP inderdaad alle fossiele investeringen te schrappen. “ABP Fossielvrij houdt ons hier al tijden scherp op”, moest ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann toen toegeven. Andere pro-krimp-initiatievenWe zouden het erg op prijs stellen als u even de moeite neemt om ons of een andere pro-krimp-beweging te nomineren voor deze ‘hitlijst’. Voelt u zich minder thuis bij SchipholWatch, overweeg dan een andere organisatie die het vliegverkeer wil terugdringen. Zo heeft SATL succesvol de opening van Lelystad Airport meerdere malen weten uit te stellen, werkt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder aan een belangrijke zaak tegen de overheid met als doel minder vliegoverlast en probeert Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek keer op keer de overheid te bewegen de vliegvelden te beteugelen op basis van de overmatige uitstoot van stikstofoxyden en kankerverwekkende stoffen. Alle informatie over De Duurzame 100 van Trouw vindt u hier.
06 mei 2022, 12:44