GroenLinks wil op 14 mei herhaling onwettig noodbevel voorkomen

GroenLinks Haarlemmermeer houdt de eigen burgemeester scherp in het oog. De fractie wil voorkomen dat de burgemeester opnieuw een onwettig noodbevel uitvaardigt tijdens de manifestatie op 14 mei aanstaande en heeft schriftelijke vragen gesteld. Burgemeester Marianne Schuurman (VVD) is inmiddels twee keer op de vingers getikt voor het onterechte noodbevel dat haar rechterhand, loco-burgemeester Jurgen Nobel (ook VVD), eind 2019 uitvaardigde tijdens een klimaatbetoging op Schiphol. Eind 2020 oordeelde de eigen bezwarencommissie van de gemeente dat de burgemeester fout zat, eerder deze week bevestigde de rechter dat nog eens. Raadslid Peter Boerman van GroenLinks is geïrriteerd dat hij het nieuws van de rechterlijke uitspraak uit de media moest vernemen. Hij wil er zeker van zijn dat zo’n bestuurlijke misser in de (nabije) toekomst wordt voorkomen. Weer onredelijke voorwaardenKennelijk twijfelt hij aan het lerende vermogen van de burgemeester, nu zij in een brief aan de actievoerders van 14 mei aanstaande opnieuw onredelijke voorwaarden heeft gesteld. Zo dreigt de burgemeester de betoging te verplaatsen als er teveel mensen op afkomen, terwijl er ruimte genoeg is op het plein voor Schiphol Plaza. Ook criminaliseert zij de deelnemers vanuit Extinction Rebellion bij voorbaat door te stellen dat zij onder meer geen gehoor zouden geven aan aanwijzingen van de marechaussee. Dat is de wereld op zijn kop. Immers gaf de marechaussee destijds aanwijzingen in het verlengde van het illegale noodbevel waarvoor deze burgemeester zojuist door de rechter veroordeeld is. VerkramptGroenLinks wil nu dan ook weten waarom de burgemeester zo verkrampt omgaat met protesten tegen de luchtvaart. “U zegt [in uw brief] de betoging zoveel mogelijk te willen faciliteren. Tegelijk schetst u dat de luchthaven op 14 mei een drukke passagiersstroom zal kennen en naar verwachting personeelstekort. Hiermee legitimeert u vervolgens inperking van het belangrijke demonstratierecht. Bent u het met ons eens dat de mogelijke capaciteit van de marechaussee niet de beoordelingsfactor zou mogen zijn voor het al dan niet mogen doorgaan van een vreedzame demonstratie?” De raadsleden verdenken de burgemeester er kennelijk van dat zij voor protesten tegen de luchtvaart andere maatstaven hanteert dan voor andere betogingen. “Kunt u aangeven of u ooit eerder zoveel voorschriften heeft opgelegd aan een openbare manifestatie?” Bezwaar tegen onredelijke voorwaardenDe organisatoren van 14 mei hebben al lang en breed laten weten vreedzaam te demonstreren en niet van plan te zijn reizigers te hinderen op Schiphol. De manifestatie is voor iedereen bedoeld, groot en klein, jong en oud. De kern van de manifestaties op Schiphol en de andere vliegvelden is een indrukwekkende lijst van sprekers uit de politiek en vanuit maatschappelijke organisaties, afgewisseld met muziek en dans. Juristen maken nog voor de manifestatie bezwaar bij de gemeente Haarlemmermeer tegen de onredelijke lijst van voorwaarden van burgemeester Schuurmans.
04 mei 2022, 16:58