150 KLM-ers leggen heel Schiphol plat

Een wilde staking van volgens vakbond FNV 150 bagagemedewerkers van KLM legt vandaag heel Schiphol plat. Directeur Dick Benschop roept reizigers op niet meer naar het vliegveld te komen en de marechaussee stuurt hen die toch komen zonder pardon weg. De chaos is deze middag compleet nadat de medewerkers vanochtend vroeg het werk neerlegden. Zij eisen betere arbeidsvoorwaarden en minder werkdruk. Bovendien zijn ze geschrokken van een mailtje van afgelopen donderdag waarin hen door de KLM-directie koud werd meegedeeld dat hun afdeling zou worden uitbesteed. Duizenden reizigers missen nu hun vlucht en KLM ziet zich gedwongen tientallen vluchten te annuleren. Omwonenden genieten van de relatieve rust op wat doorgaans één van de drukste dagen van het jaar is: de eerste dag van de voorjaarsvakantie. De stakingen zijn een rechtstreeks gevolg van de race naar de bodem die Schiphol twintig jaar geleden inzette. Steeds goedkopere tarieven moesten leiden tot goedkopere tickets en een explosieve toename van het vliegverkeer. Dalende marges mondden uit in steeds lagere lonen voor de bulk van de Schiphol-medewerkers. Werkdruk niet meer te doenBagagemedewerkers en grondstewardessen staan helemaal onderaan de hiërarchie: zij worden ‘verleid’ om op Schiphol te komen werken vanaf 11,78 euro bruto per uur – een paar cent boven het minimumloon. Daarvoor moeten ze korte en ook onregelmatige diensten accepteren. Geen wonder dat de personeelstekorten op Schiphol zo ernstig zijn opgelopen dat de overgebleven medewerkers de werkdruk niet meer aankunnen en geen andere uitweg zien dan de staking. De gevolgen van dit wanbeleid zijn voor de vliegpassagier die niet eens meer op Schiphol wordt toegelaten vanwege de chaos die uit de hand dreigt te lopen. “Schiphol en zijn partners doen er alles aan om de situatie beheersbaar te houden”, stelt Schiphol nota bene zelf op Twitter. Newspeak voor een volledig uit de hand gelopen en gevaarlijke situatie met boze en teleurgestelde reizigers. Weinig flatteusOok op Twitter uiten zich tientallen reizigers weinig flatteus over de stakende medewerkers. Dat zijn stuk voor stuk mensen die met de aankoop van hun vliegticket rechtstreeks de oorlog van Putin sponsoren – maar dat zullen ze liever niet onder ogen zien. De vuilspuiters worden gelukkig massaal tegengesproken door weldenkender tweeps die begrijpen dat de oorzaak van de crisis ligt bij het management van KLM en niet bij de onderbetaalde en ongehoorde medewerkers. Al met al is de situatie een nieuwe smet op het imago van KLM (en Schiphol). Op en rond Schiphol wemelt het tegenwoordig van de arbeidsconflicten. Wie herinnert zich niet de piloten die ondanks hun mega-salarissen en ondanks de miljarden euro’s aan staatssteun voor hun werkgever alsnog extra beloningen eisten. Bijna was daar de subsidieverlening nog op afgeketst. Schade van één dag groter dan salarisverhogingenDe directe schade van de wilde staking loopt naar verwachting in één dag op tot tientallen miljoenen euro’s. Om nog maar niet te spreken van de indirecte schade door reputatieverlies (bij de reiziger, omwonenden kennen de reputatie allang). Met dat geld had KLM de 150 stakende medewerkers jarenlang een fatsoenlijker loon kunnen betalen.
23 april 2022, 14:10