Schiphol blijft doorvliegen op Moskou

Vanmiddag om kwart over drie vertrok vanaf Schiphol ‘gewoon’ een vlucht naar Moskou, ondanks de internationale sancties tegen Rusland. Het gaat om een Boeing 747-400 vrachtvliegtuig met kenteken Y87421 van de Chinese maatschappij Suparna Airlines. Het toestel is ingehuurd om goederen vanuit ons land naar de Russische hoofdstad te brengen. Op het moment van schrijven bevindt het toestel zich boven de Oostzee. Het toestel is één van de paradepaardjes van het bedrijf, dat verder vooral nog oudere Jumbojets gebruikt als vrachttoestellen. De 747 werd vanmorgen ingevlogen vanuit de Chinese stad Nanjing om korte tijd later volgeladen te vertrekken richting Rusland. Sancties omzeilenStrikt genomen valt dit niet onder de sancties, die alle Russisch luchtverkeer verbieden binnen de Europese Unie. Moreel gezien kunnen er echter grote vraagtekens worden gezet bij het faciliteren van vrachtvluchten naar de regeringszetel van president Putin. Schiphol is nota bene vrijwel volledig in handen van onze overheid. De staat is voor 70 procent aandeelhouder, de gemeente Amsterdam voor zo’n 20 procent. Onze regering heeft volmondig ingestemd met de ban op Russisch verkeer door het luchtruim van de EU. Is Den Haag wakker?Desondanks faciliteert Schiphol dit vrachtverkeer terwijl tegelijkertijd Russische tanks in een tientallen kilometers lange colonne opstomen richting de Oekraïense hoofdstad Kyiv. De facto legt Schiphol de bevoorrading van de Russische hoofdstad geen strobreed in de weg. Hopelijk is Den Haag inmiddels wakker zodat dergelijke vluchten in het vervolg kunnen worden verhinderd.
01 maart 2022, 16:34