Vliegveldbaas Louwerse schoffeert omwonenden opnieuw

Directeur Ron Louwerse van vliegveld Zestienhoven maakt zich steeds onmogelijker bij de bewoners. Vandaag zegde hij ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ 20 minuten vóór tijd een afspraak af, terwijl de burgers al zaten te wachten op de afgesproken locatie. Korte tijd later verscheen een foto van parlementariër Daniel Koerhuis (VVD) op Twitter waarin hij zich pontificaal liet fotograferen met deze zelfde Louwerse. De afspraak tussen bestuur van bewonersvereniging BTV en de vliegveldbaas stond al twee maanden ingepland. Louwerse weet bovendien dat sommige aanwezigen minstens drie kwartier van tevoren moeten vertrekken om op tijd op de locatie te zijn. Desondanks liet hij krap 20 minuten voor de afspraak weten niet te komen. De ‘persoonlijke omstandigheden’ bleken korte tijd later een ingelast bezoek van Koerhuis te zijn. Respectloos“Respectloos”, zo noemt een van de delegatieleden van de bewoners het gedrag van de vliegveldbaas. Eerder wekte Louwerse al de woede van omwonenden toen hij in Trouw meldde dat bewoners het eens zouden zijn met groei van zijn vliegveldje. De bewoners zouden volgens hem geen bezwaar hebben tegen nog meer overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Dat schoot een van de bewonersvertegenwoordigers zó in het verkeerde keelgat dat hij zijn deelname namens de Gemeente Rotterdam aan het participatieoverleg opzegde. Dit leidde tot grote commotie in de Rotterdamse gemeenteraad. Kort daarvoor werd de BTV uit dit overleg gezet omdat zij niet wilden tekenen voor eenzijdig opgelegde voorwaarden. Onder meer zouden de bewoners moeten instemmen met absolute geheimhouding. BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen wilde dat niet omdat hij de leden van zijn vereniging op de hoogte wil kunnen houden van het overleg. Uitglijder BenschopDaarop werd de voorzitter geweerd uit het overleg. Het geplande overleg van vandaag was juist bedoeld om plooien glad te strijken. Onder meer had duidelijk moeten worden waarom Schiphol-directeur Dick Benschop aan derden had laten weten niet met Blokhuizen aan tafel te willen gaan. Schiphol is eigenaar van het Rotterdamse vliegveld. Benschop meende enkele maanden geleden te mogen bepalen wie namens de bewoners aan tafel mocht komen zitten in een beloofd overleg tussen onder meer SATL Lelystad, het Landelijk Burgerberaad Luchtvaart en Schiphol. Het gedrag van de Schiphol-directeuren wekt grote wrevel bij omwonenden. Zij voelen zich al nauwelijks gehoord in de verschillende participatietrajecten, nu worden ze ook nog eens geschoffeerd doordat op het allerlaatste moment afspraken worden afgezegd. De BTV werkt uitsluitend met vrijwilligers. Deze mensen moeten doorgaans een vrije dag opnemen om aanwezig te kunnen zijn op zo’n afspraak tijdens kantooruren. Update 28 februari 17:30 uurKort na het verschijnen van dit artikel reageert het vliegveld met onderstaande tweet, waarmee de indruk wordt gewekt dat de afspraak met Koerhuis veel vroeger plaats had gevonden. Op zijn minst hadden de andere ingeplande managers van het vliegveld zich kunnen melden op de afspraak met de omwonenden.
28 februari 2022, 17:12