Initiatiefwet GroenLinks: Schiphol terug naar 400.000 vluchten

GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger presenteert vanmiddag een initiatiefwet om Schiphol te limiteren tot maximaal 400.000 vliegbewegingen per jaar. Dat is nodig om de overlast te verminderen en woningbouw mogelijk te maken. Onderdeel van het wetsvoorstel is een complete ban op nachtvluchten. Het maakt de bouw van 20.000 extra woningen in de regio mogelijk. Het gedoogbeleid rond Schiphol moet maar eens afgelopen zijn, zo vindt Kröger. Al zeven jaar lang opereert het vliegveld zonder deugdelijke regels en wordt er niet gehandhaafd op overtredingen. “Door de geluidsoverlast van met name nachtvluchten en door de stikstofuitstoot van de vliegtuigen is woningbouw nu onmogelijk. Omwonenden verkeren in grote rechtsonzekerheid”, aldus het bericht van GroenLinks. WetteloosDoor de wetteloosheid kunnen burgers nu niet naar de rechter stappen om handhaving af te dwingen. Het is volgens Kröger dan ook essentieel dat zo snel mogelijk in de wet wordt vastgelegd dat er ten hoogste 400.000 vluchten zijn toegestaan, mogelijk zelfs minder. Recentelijk berekende onderzoeksbureau CE Delft dat een krimp naar 375.000 vliegbewegingen zou leiden tot een welvaartswinst van 6,5 miljard euro. Het afschaffen van 100.000 vluchten, inclusief de 30.000 nachtvluchten, schept volgens het wetsvoorstel ruimte voor de bouw van 100.000 nieuwe woningen in een regio met enorme woningtekorten. Bovendien wordt het gebied voor bestaande bewoners leefbaarder. “Een kleiner Schiphol is beter voor de gezondheid van omwonenden, het klimaat, de natuur en helpt de wooncrisis op te lossen”, zo zei Kröger tegen NH Nieuws. Het wetsvoorstel wordt vanmiddag tijdens het Commissiedebat Luchtvaart in de Tweede Kamer gepresenteerd. Dat debat is live te volgen.
24 februari 2022, 13:00