‘Plak stickers vliegherrie niet op eigendommen gemeenten’

Enkele gemeenten doen de vriendelijke oproep stickers van vliegherrie.nl niet te plakken op publieke eigendommen. De lokale overheden verwijderen ze en kunnen daarvoor kosten in rekening brengen. “We zijn al de hele ochtend bezig de stickers weg te halen, ze zitten overal”, aldus een buurtregisseur uit Krommenie. Hij vraagt de stickers dan ook niet langer te plakken op lantaarnpalen, afvalcontainers of andere spullen die onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Beter is het de stickers daar te plaatsen waar wel toestemming wordt gegeven. Zo kunnen de ‘plakkers’ winkeliers vragen of zij zo’n sticker tegen de ruit willen hebben. “Hoewel we het doel van de site sympathiek vinden, valt het plakken van stickers op eigendommen van gemeenten onder vernieling. Voor het verwijderen kunnen we kosten in rekening brengen bij de plakkers”, aldus de regisseur uit Krommenie. Wilde actieDe stickers zijn geen initiatief van vliegherrie.nl of de daarin samenwerkende organisaties. Enthousiaste en betrokken gebruikers van de site hebben de stickers zelf laten drukken en plakken deze in de hele regio rond Schiphol om de aandacht te vestigen op het bestaan van de site. SchipholWatch staat als mede-initiatiefnemer van vliegherrie.nl achter de oproep van de gemeenten. Het is niet nodig de samenleving op te zadelen met kosten voor het verwijderen van de stickers. Er zijn genoeg plekken te verzinnen waar stickers legaal kunnen worden geplaatst. Mensen die de plaatjes toch plakken op publieke eigendommen, lopen volgens de gemeenten kans op een boete of een factuur voor de verwijderingskosten. Overzichten naar Tweede KamerVliegherrie.nl verzamelt meldingen van vliegtuigoverlast en publiceert deze. Doel van de site is om de impact te tonen die het overmatige vliegverkeer heeft op mensen rond vliegvelden. De site stuurt overzichten van de meldingen periodiek naar het ministerie van Infrastructuur en de Tweede Kamer. De site wordt ook regelmatig geraadpleegd door wetenschappers die onderzoek doen naar de gevolgen van vliegtuiglawaai en media die meer willen weten over de problematiek.
24 januari 2022, 12:31